Morderczy uchwyt

23 Lip

Morderczy uchwyt
– im jest większy, tym większa jego mordercza natura.

doc
Doktorze, nie chcę stracić moich lovehandlesów! Mam je tam od urodzenia!
Karmie je!
Zwracamy się do siebie po imieniu!

Bardzo wyraźnie widać, że duża część populacji boryka się z przewlekłą chorobą zwaną otyłością.
Magazynowanie tkanki tłuszczowej przez organizm jest spowodowane nadmierną podażą energii zawartej w pokarmach. W związku z czym otyłość jest powodem różnego rodzaju powikłań ze strony układu sercowo-naczyniowego, a także pozostałych narządów. Otyłość również zwiększa ryzyko śmiertelności. Niestandardowo duża otyłość może prowadzić również do niepełnosprawności.

Podstawą prawidłowego żywienia powinien być bilans energetyczny, a więc dostarczenie organizmowi takich ilości i takiego doboru produktów spożywczych, które w optymalnym stopniu odpowiadałyby zapotrzebowaniu człowieka na niezbędne składniki pokarmowe. Oznacza to, że ilość kalorii spożytych powinna się równać ilości kalorii wydatkowanych.

Możemy oszacować ilość tkanki tłuszczowej zawartej w naszym organiźmie. Umożliwia nam to BMI (Body Mass Index) tzn. Wskaźnik Masy Ciała. BMI charakteryzuje stosunek masy ciała do wzrostu, ukazując tym samym nadwagę, niedowagę, czy też wagę normalną.
Aby obliczyć BMI nie trzeba wykonywać skomplikowanych obliczeń, można to zrobić według poniższczego wzoru:
BMI
tabelka

Ważne:
Dla poniższych grup osób BMI nie jest miarodajnym wskaźnikiem zagrożenia.
– dzieci jeszcze rosnące,
– kobiety w ciąży
– osoby trenujące wzrost tkanki mięśniowej,
– osoby starsze, gdyż w tej grupie ciężko jest zmierzyć dokładnie wzrost.

Do oceny rozmieszczenia tkanki tłuszczowej służy wskaźnik określający stosunek obwodu talii do obwodu bioder – WHR (ang. waist to hip ratio).

W otyłości wyróżniamy dwa typy antropometryczne :

A. androidalny inaczej zwany brzusznym, wisceralnym lub typem „jabłka” charakterystyczny dla otyłości mężczyzn
B. gynoidalny – inaczej zwany pośladkowo-udowym lub typem „gruszki”, który jest charakterystyczny dla kobiet

wsk

Możesz sprawdzić jakiego typu masz otyłość:

Zmierz obwód talii centymetrem i podziel go przez obwód bioder.

Na androidalny typ otyłości (jabłko) wskazuje wartość wskaźnika – WHR >0.85 u kobiet i >1.0 u mężczyzn. WHR poniżej tych wartości świadczy o typie gynoidalnym (gruszka).

Ważne! Magazynowanie tłuszczu w obrębie talii (typ jabłka) jest znacznie groźniejsze niż tycie w rejonach bioder i boków (typ gruszki). Komórki tłuszczowe znajdujące się w górnej części ciała mają inne właściwości od tych, które znajdują się na biodrach i udach.

U większości osób, otyłość brzuszna zwiększa ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2 i raka, bardziej niż u osób z otyłością pośladkowo-udową. Nadmiar masy ciała może także przeszkadzać w leczeniu. Za duża ilość tłuszczu w ciele może wpływać na jakość badań obrazowych takich jak rentgen, tomografia komputerowa, ultrasonografia, rezonans magnetyczny, a także utrudniać ustalenie diagnozy i terapię lekarzowi.

Poniżej fragment interesującego artykułu o tytule z tej strony:
„Porównanie wartości obwodów talii i bioder dzieci i młodzieży polskiej w wieku 7–18 lat z wartościami referencyjnymi dla oceny ryzyka sercowo-naczyniowego – wyniki wstępne projektu badawczego OLAF (PL0080)”

Streszczenie:

Otyłość wieku dziecięcego wiąże się z ryzykiem rozwoju zespołu metabolicznego i chorób układu krążenia. Raportowane badanie przedstawia, po raz pierwszy, dane o wartościach obwodów talii i bioder w ogólnopolskiej, losowo wybranej próbie dzieci i młodzieży w wieku 7–18 lat. Do konstrukcji siatek centylowych zastosowano metodę LMS opartą na transformacji Box-Coxa. Porównanie wstępnych wyników pomiarów obwodu talii w losowo wybranej grupie dzieci i młodzieży polskiej wykazało utrzymywanie się mniejszych wartości u dzieci polskich w porównaniu z populacją USA, zwiększenie obwodu talii w porównaniu z badaniami lokalnymi wykonywanymi ponad 8 lat wcześniej, praktycznie brak różnic z wynikami uzyskanymi w populacji kanadyjskiej i przekroczenie progu ryzyka sercowo-naczyniowego u około 30% badanych.

Możesz się zapoznać z ciekawym artykułem w j.ang. opublikowanym w roku 1995 w
British Medical Journal

Temat, o którym można by rozmawiać bardzo długo.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: